ŽENA ŽIVOT SLOBODA (mekokoričeno izdanje)

ŽENA ŽIVOT SLOBODA (mekokoričeno izdanje)

Marđan Satrapi

Septembra 2022. godine u Teheranu, iransku studentkinju Mahsu Amini uhapsila je policija za moral. Njen prestup bila je nepropisno nameštena marama, čije je nošenje propisala islamska republika. U policijskoj stanici su je toliko tukli da je morala biti prebačena u bolnicu, u kojoj je kasnije pala u komu i umrla. Sudbina te mlade žene inicirala je proteste nezapamćenih razmera, koji su se proširili na celu zemlju. Da obeleži godišnjicu tog događaja, Marđan Satrapi je okupila najbolje poznavaoce iranske istorije i kulture, crtače i ilustratore Evrope, Amerike i Irana. Zajedničkim snagama i talentom, oni nam u ovoj knjizi svojim pripovedačkim i likovnim umećem prikazuju sve ono što zbog cenzure nije moglo biti fotografisano ni snimljeno.
1.999,00 RSD
Cene su u dinarima sa uračunatim PDV-om.

prevod: Jelena Jokanović

lektura: Tekstogradnja

isbn: 978-86-81856-28-4

broj strana: 276

pismo: Latinica

povez: Mek

format: 20x25

godina izdanja: 2023

Septembra 2022. godine u Teheranu, iransku studentkinju Mahsu Amini uhapsila je policija za moral. Njen prestup bila je nepropisno nameštena marama, čije je nošenje propisala islamska republika. U policijskoj stanici su je toliko tukli da je morala biti prebačena u bolnicu, u kojoj je kasnije pala u komu i umrla. Sudbina te mlade žene inicirala je proteste nezapamćenih razmera, koji su se proširili na celu zemlju.


Da obeleži godišnjicu tog događaja, Marđan Satrapi je okupila najbolje poznavaoce iranske istorije i kulture, crtače i ilustratore Evrope, Amerike i Irana. Zajedničkim snagama i talentom, oni nam u ovoj knjizi svojim pripovedačkim i likovnim umećem prikazuju sve ono što zbog cenzure nije moglo biti fotografisano ni snimljeno.

Od iste autorke

Uz ovaj naslov kupljeno je

Iz istog žanra